söndag 6 oktober 2013

Kartografi

"Kartografi har funnits i princip lika länge som människan. Det har alltid funnits ett behov av att beskriva området som finns omkring en, från enkla beskrivningar på stenåldern från boplatsen till jaktplatsen, till stora världskartor som först kunnat skapas under senare tid."
(Wikipedia, där nästan allt nedan är klippt från.)


"Kartografer är personer som är specialiserade på framställning av kartor."

Den ptolemaiska, geocentriska modellen av universum på en karta av den portugisiska kosmografen och kartografen Bartolomeu Velho, 1568.


Piri Reis, 1513



Världskartans form varierar starkt med valet av kartprojektion.
En kartprojektion är en matematisk avbildning av den krökta jordytan på en plan karta. Eftersom man inte kan avbilda en krökt yta på en plan blir det alltid olika avbildningsfel. På grund av att olika kartprojektioner har olika egenskaper måste man anpassa valet av projektion efter kartans användning.

Carta Marina, 1539.
Kungliga biblioteket finns ett exemplar av Lafreris Carta marina (1572) som är kolorerad. Koloreringen anses vara samtida med kartan.

ATLAS
Gestalten Atlas brukar betraktas som en poetisk omskrivning för principen att bergen bär himlen. Traditionellt har Atlasbergen i nordvästra Afrika sagts vara den plats där Atlas bär upp himlavalvet.
Den holländska kartografen Gerhard Mercator myntade ordet ”atlas” i betydelsen kartbok.Kartbokatlas, är en speciell bok med kartor samlade. Ofta brukar en kartbok ha en samling kartor som berör hela världen (världsatlas) men det är också vanligt med kartböcker som enbart berör en viss världsdel eller ett enda land. De sistnämnda brukar då ha mer detaljerade kartor för olika delar av det land som kartboken berör. Det är också vanligt att bilkartor samlas i kartböcker, medan en världsatlas inte behöver innehålla så mycket specifik information



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar